Van alle betalingen in een fysieke winkel vinden zeven op de tien contactloos plaats. Hiermee hebben pinbetalingen via een mobiele telefoon of smartwatch de overhand gekregen op betalingen met een fysieke pinpas. Onze betaalpassen blijven daarmee steeds vaker in onze portemonnee. Deze cijfers gelden voor de detailhandel als geheel. Dat blijkt uit onderzoek van de Betaalvereniging Nederland.
Contactloos betalen versus pinpasbetalingen
Het aandeel contactloze betalingen steeg in 2023 met 8% van 21% (2022) naar 29% in 2023. Betalen met een fysieke pinpas - zowel contactloos als door deze in een apparaat te steken - gebeurt hierdoor steeds minder. In januari van 2023 werd bijna een kwart van de betalingen aan de kassa mobiel afgerekend en in december 2023 was dit aandeel naar 33% gestegen. Als deze ontwikkeling doorzet wordt contactloos betalen de meestgebruikte betaalmethode om af te rekenen in een fysieke winkelomgeving.
Klein bedrag? Contant, graag!
Contant afrekenen doen we vooral nog als het om relatief kleine bedragen gaat. Vorig jaar werden 25% van alle transacties lager dan €5 met cash afgerekend. Ter vergelijking: van alle betalingen boven de €100 werd 16% contant betaald. In de praktijk blijkt ook dat ondernemers die eerder voor ‘pin only’ kozen weer teruggaan naar het ook aanbieden van contante betalingen, uit klantvriendelijkheid.
Het aantal contante betalingen is bovendien al drie jaar stabiel. Gemiddeld worden twee van de tien aankopen cash afgerekend, ongeacht de hoogte van het bedrag.
Het betaalgedrag van consumenten verandert in rap tempo. Als ondernemer wil je zo klantvriendelijk mogelijk zijn, nooit omzet hoeven mislopen én mensen laten betalen hoe zij willen. Met cash, door te pinnen, via contactloos betalingen of online. Het afzonderlijk regelen van al die betaalmethoden kan complex en onoverzichtelijk zijn.
Met BLUbeem regel je al die betaalmethoden in één keer.
Blijf op de hoogte
Nieuws, trends en ontwikkelingen
Eén keer per maand een update speciaal gericht op ondernemers.