Hoe werkt een pinapparaat? Wij leggen ‘t je uit!
Of je nu een kopje koffie afrekent met een klant, of juist een kostbare aankoop: pinnen is zo gewoon geworden dat we er bijna niet meer over nadenken. Pinapparaten maken betalingen snel en veilig mogelijk. Maar heb je je weleens afgevraagd hoe zo’n automaat precies werkt? Of je nu net begint met ondernemen of al jaren je eigen zaak hebt: het kan nooit kwaad om de technologie achter dat dagelijkse betaalmoment beter te begrijpen.
Hoe je het ook noemen wilt…
Of je het nu een pinapparaat, betaalautomaat, pinterminal of point-of-sale noemt: het is altijd een elektronisch apparaat waarmee klanten betalingen kunnen doen met hun bankpas of creditcard. De geldautomaat - die in 1967 voor het eerst in Londen in gebruik werd genomen - heeft de manier waarop we transacties uitvoeren sneller, veiliger en vooral gemakkelijker gemaakt voor zowel ondernemers als consumenten.
De onderdelen
Moderne pinapparaten bestaan uit een aantal vaste onderdelen. Stuk voor stuk onmisbaar voor een goede werking ervan.
- Kaartlezer: Deze leest de op de magneetstrip of chip opgeslagen informatie van de kaart.
- Toetsenbord: Deze spreekt voor zich. Hierop kunnen klanten discreet en veilig hun pincode intoetsen.
- Schermdisplay: Deze toont de transactiegegevens - zoals de hoogte van het bedrag - en aanwijzingen voor de klant.
- Printer: Voor de bon, natuurlijk. Een kopie voor je eigen administratie als ondernemer en een voor de klant.
- Communicatiemodule: Verbindt het apparaat met het betalingsnetwerk voor de verwerking van de transactie.
De basis van pinautomaten
In de kern is een pinautomaat ontworpen om betaalkaartinformatie te lezen en transacties veilig te verwerken. Wanneer een klant zijn kaart invoegt of aanraakt, leest de machine de gegevens van de kaart, inclusief het rekeningnummer en de vervaldatum. Dankzij de nieuwe genersatie chipkaarten is dit proces nog veiliger, omdat de ingebouwde microchip een unieke code genereert voor elke transactie.
Het communicatieproces
Zodra de kaartinformatie is vastgelegd, maakt de pinautomaat verbinding met de betalingsprocessor. Deze verbinding wordt doorgaans gemaakt via een internetverbinding of mobiel netwerk. De machine stuurt vervolgens een autorisatieverzoek naar de bank of kaartuitgever van de klant. De bank controleert de accountgegevens en controleert of er voldoende fondsen beschikbaar zijn. Binnen enkele seconden stuurt het een goedkeurings- of afwijzingsbericht terug naar de pinautomaat. Als het goedgekeurd is, is de transactie voltooid en wordt een ontvangstbewijs gegenereerd.
Hoe werkt dat dan precies?
Wanneer een klant zijn kaart invoert, swipet of zijn mobiel of wearable bij de automaat houdt, is het de beurt aan het apparaat om aan het werk te gaan. Dit doet ‘ie door verschillende stappen te doorlopen:
- Gegevensopname van de kaart: De machine leest de informatie van de kaart, inclusief het rekeningnummer en de vervaldatum ervan.
- Codering: De gegevens worden gecodeerd - omgezet in een soort digitale geheimtaal, eigenlijk - om veiligheid tijdens de overdracht te garanderen.
- Autorisatieverzoek: De machine stuurt een gecodeerd verzoek naar de betalingsprocessor.
- Verificatie: De betalingsprocessor controleert bij de kaartuitgever of het account bestaat en of er voldoende fondsen beschikbaar zijn.
- Reactie: De processor stuurt een goedkeuring of afwijzing terug naar de betaalautomaat en laat de ondernemer en klant daarmee weten of de transactie gelukt is.
- Afronding: Bij goedkeuring wordt de transactie afgerond en wordt een ontvangstbewijs afgedrukt. De bon, dus!
Dit hele proces duurt vaak maar enkele seconden. Zo efficiënt zijn onze moderne betalingssystemen geworden.
De betaalautomaat van de toekomst
De meeste ondernemers weten het al, maar contactloze betalingen zijn here to stay. Consumenten laten steeds vaker hun betaalkaart in hun portemonnee zitten en betalen met hun mobiel en wearables. Daarnaast zijn biometrische betalingen - denk hierbij aan betalingen via een vingerafdruk of je stem - in opkomst. Ook deze innovaties zijn erop gericht om transacties nog sneller, veiliger en gemakkelijker te maken.
Aan een update toe?
Doet jouw pinautomaat nog helemaal wat ‘ie moet? Of ben je eigenlijk wel toe aan een upgrade? Draadloze, mobiel of vast: bij BLUbeem is een pinapparaat altijd onderdeel van je totaaloplossing en scherpe pakketprijs.
Blijf op de hoogte
Nieuws, trends en ontwikkelingen
Ontvang updates speciaal gericht op ondernemers.